Beregningen af opgaverettelse er forskellig for Gym (HF+STX) og AVU/FVU:
HF
For HF-fag opgøres opgaverettelse flere gange i løbet af en undervisningsperiode. Den første opgørelse sker på 22. dag af undervisningsforløbet, dvs. 21 dage efter første undervisningsperiodes startdato (for moduler som varer under 22 dage, sker første opgørelse på modulets slutdato). Derefter er de faste opgørelsesdatoer 1/2, 1/5, 1/8 og 1/11. For et normalt HF-fag, der løber fra f.eks. 1.8.12 til 15.6.13, vil rettereduktionen blive opgjort pr. 22.8.12, 1.11.12, 1.2.13 og 1.5.13.
Ved første opgørelse efter modulets start:
Såfremt der er gået 4 uger på beregningstidpunktet medregnes alle kursister, der har markeringen ‘DF3’ og 'FE4'. Er 4. uge endnu ikke nået, og der er valgt beregning med faktiske kursisttal, medregnes kursister der har markeringen 'DF3' og som er tilmeldt til og med 22. dag og endnu ikke er udmeldt pr. 22. dag. Er der valgt estimerede kursisttal regnes antal kursister med det tal der er angivet i systemindstillingerne, fanen Løntimer - GL.
Ved de efterfølgende opgørelsestidspunkter (inkl. dem i et evt. 2. år):
Hvis opgørelsestidspunktet er passeret på beregningstidspunktet, medregnes kursister, som er tilmeldt og endnu ikke er udmeldt på opgørelsestidspunktet. Hvis opgørelsestidspunktet ikke er passeret på beregningstidspunktet, beregnes antal kursister ved at nedskrive antallet fra forrige opgørelsestidspunkt med den frafaldsprocentsats der er angivet i systemindstillingerne, fanen Løntimer - GL (uanset om der skulle være valgt beregning med estimerede kursisttal). Hvis frafaldsprocenten f. eks. er 10% vil der blive medregnet 10% færre kursister end på det foregående opgørelsestidspunkt.
Rettereduktion på de enkelte tidspunkter beregnes som (antal kursister * rettesats/antal opgørelsestidspunkter i perioden). Den samlede rettereduktion for perioden er summen af rettereduktionen for de enkelte opgørelsestidspunkter.
Den anvendte rettesats er angivet på undervisningsperioden. Hvis der f.eks. er tale om et flerårigt HF-fag, der gennemføres på kortere tid, skal rettesatsen ændres på undervisningsperioden, så der kompenseres for, at antallet af opgørelsestidpunkter bliver mindre end ved en normal afvikling af faget.
HF-fag, der strækker sig over flere undervisningsperioder, f. eks. 2- årige HF-fag opgøres på 22. dag af modulets start og derefter på de faste opgørelsesdatoer. De opgøres således kun én gang på 22. dag uanset at modulet har flere undervisningsperioder og strækker sig over mere end eet undervisningsår.
I situationer hvor et undervisningsmodul f.eks. har 2 undervisningsperioder med hver sin lærer, så vil opgaverettelsen kun blive tildelt den lærer som har modulet på opgørelsestidspunktet. Den anden lærer må derfor tildeles timerne som et manuelt tillæg. Alternativit skal der kun oprettes een undervisningsperiode med begge lærere tilknyttet og evt. fordeling af timerne skal så ske via funktionen Fordel lektioner på vinduet Undervisningsperioder.
STX
For STX-hold gælder det samme som for HF, bortset fra flg.: Der tælles antal aktive kursister den 1/9, 1/11, 1/2 og 1/5. Denne regel gælder på såvel første som andet år. For skolerne i Sydslesvig gælder dog, at der kun opgøres 2 gange årligt den 1/11 og 1/5.
AVU/FVU
For AVU- og FVU fag er der kun ét opgørelsestidspunkt, som er 22. dag i undervisningsforløbet. Antallet af medtællende kursister er kursister med markeringen ‘DF3’. Hvis der er valgt estimerede kursisttal beregnes antal kursister som angivet i systemindstillingerne, på fanen Løntimer - LVU.
Opgaverettelse beregnes som (antal kursister * rettesats). Rettesatsen er angivet på undervisningsperioden.
OBS: For flex-moduler (både HF og AVU/FVU) gælder at kursisttallet kan overskrives på det enkelte modul via feltet Est.kursisttal på vinduet Undervisningsmoduler.