*Kursist: Avanceret søgning

Når man vælger "Avanceret søgning" i menupunktet *Kursist, får man en dialog, hvor man kan vælge mellem faneblade, der hver for sig er indrettet med henblik på et bestemt søgemønster. Man kan altså vælge den fane, der passer bedst til det formål, man har med søgningen. Kun håndtering af varsler kræver brug af bestemte faneblade til fremsøgningen, for at de særlige værktøjer stilles til rådighed.

 

Når man i den samme session igen åbner for Avanceret søgning, vender man tilbage til den fane, man sidst benyttede. 

 

Det er kun det åbne faneblad, der benyttes ved søgningen. Selv om LUDUS Web husker, hvad man har angivet på andre faneblade, søges der altså kun ud fra de kriterier, man faktisk ser på skærmen.

 

 

 

 

 


Kursist

Fanebladet Kursist kan benyttes til at søge efter en kursist, hvor man kender noget af navnet. Det kan også benyttes til fremsøgning af kursistgrupper på basis af tilskudskoder eller alder,  eller efter, om de har en sagsakt af typen Udmeldelse eller er markeret til manuel behandling i US2000. Disse kriterier kan kombineres frit.

 

 

  • Søgning på navn

    Du kan søge på fornavn og/eller efternavn for kursister. Resultatet af søgningen er de elever/kursister hvis navn starter med det indtastede - fx vil en søgning med fornavn "Anne" og efternavn "F" give kursister som "Anne Frandsen", "Annemarie Fisker".

    Det er muligt at benytte jokertegn (underscore for præcis ét tegn og procent for et vilkårligt antal tegn). For eksempel finder denne søgning alle kursister, der hedder Christensen eller Kristensen (eller fx Bang-Christensen):





     

  • Søgning på tilskudsmarkering

    Her kan du angive en af skolens tilskuds-koder og få vist de kursister, som har den angivne kode. Ligesom ved navnesøgning fremsøges kursister med en tilskudskode, der blot starter med det, der angives.

  • Søgning på alder

    Du kan angive en mindste og/eller en største alder og fremsøge de kursister/elever, der har en alder i intervallet. Hvis du undlader at udfylde et af felterne, kan du fremsøge alle under eller over en bestemt alder, fx alle myndige.

     

  • Søgning på udmeldelse

    Med markering her fremsøges kun kursister, der har en (aktuel) sagsakt af typen Udmeldelse på et af deres moduler. Læs her om denne sagstype.

     

  • Søgning på manuel håndtering i US2000

    Med markering her fremsøges kun kursister, der på fanebladet Registrering under fanen SU har markering ved 'Håndteres manuelt i US2000'.

 

 

 

Begrænsning: Lærere kan kun se kursister, som de har en undervisningsmæssig tilknytning til.

 

 

Søgningen starter, når du taster Enter, eller når du vælger søgeknappen.

 

 


Moduler

På denne fane kan du udpege et undervisningsmodul og få vist de kursister, som er på modulet.

 

Som standard fremsøger LUDUS Web kun aktive kursister på det valgte undervisningsmodul, men du kan fjerne vingen ved 'Find kun aktive kursister' og få alle kursister fra modulet.

 

 

 

Hvis et hold i LUDUS er oprettet med skemastyrende moduler, vises holdet her, som om det var et enkelt modul, og alle holdets kursister fremsøges.

 

Du kan udpege præcis ét modul fra en af de forskellige grupperinger.

  • Egne moduler
    Denne gruppering ser du kun, hvis du er lærer, og den indeholder moduler, som du selv er tilknyttet. Modulerne er opdelt i Igangværende, Fremtidige og Afsluttede moduler.

 

Alle skolens undervisningsmoduler kan findes i en af de to grupperinger

  • Igangværende moduler
    Viser moduler, som er aktive pr. dags dato.

  • Moduler pr. skoleår
    Viser år for år de moduler, som har været aktive en del af det valgte skoleår. Bemærk, at alle moduler står med den betegnelse, de har i dag – også når der vælges tidligere skoleår.

 

 

Søgningen starter, når du vælger modulet. Du kan også benytte søgeknappen.

 

 


Klasser

Hvis skolen har klasser, kan du på denne fane udpege en klasse og få vist de kursister, som er i klassen.

 

Som standard fremsøger LUDUS Web kun aktive kursister i den valgte klasse, men du kan fjerne vingen ved Find kun aktive kursister og få alle kursister fra klassen.

 

Man kan udpege præcis én klasse fra forskellige grupperinger.

  • Igangværende klasser
    Her vises klasser som dags dato registreret som startet og ikke registreret som sluttet. En klasse med flere studieretninger vises som en samlet klasse

  • Klasser per skoleår
    Her vises klasser som er registreret startet inden udløbet af det givne skoleår og sluttet efter det pågældende skoleår. En klasse med flere studieretninger vises som en samlet klasse.
    Bemærk: alle klasser står med den betegnelse, de har i dag – også når der vælges tidligere skoleår.

 

Hvis din skole har flere afdelinger med klasser, er hver gruppering yderligere underdelt i afdelinger. Klasser, som ikke er knyttet til en afdeling, vises i sin egen gruppe (Klasser uden tilknytning...). Hvis alle klasser er knyttet til samme afdeling, eller evt. ikke knyttet til en afdeling, så viser LUDUS Web ikke grupperingen på afdelinger.

 

 

Søgningen starter, når du vælger klassen.

 

 


Lærer

Fanebladet Lærer benyttes til at finde de kursister, som du er tutor for, eller som du skal vejlede i forbindelse med en flerfaglig prøve:

 

 

 

Man kan specificere, at man kun ønsker at fremsøge kursister for en bestemt type flerfaglig prøve, eller man kan vælge Alle..

 

En kursist dukker op i denne fremsøgning i cirka tre måneder efter afvikling af eksamen. Den flerfaglige prøve er synlig hos kursisten også efter udløbet af denne periode, men altså uden at kursisten direkte kommer med i udvalget.

 

Det skal bemærkes, at kursisten muligvis ikke er bekendt med, at du er sat på som vejleder. Det vil fremgå af, at der på kursistens faneblad om flerfaglige prøver vil stå "ikke offentliggjort" efter dit navn. Ofte skyldes dette, at fordelingen af vejledere ikke er færdig, og du kan derfor heller ikke regne fuldstændig sikkert med, at du faktisk skal vejlede de fremfundne kursister.

 

 

Søgningen starter, når du vælger knappen eller en prøve.

 

 


Varselgrænser

Dette faneblad skal benyttes, når man vil fremsøge kursister som led i en kollektiv varslingsprocedure. Funktionerne Dan varsel og Registrer varsel kan kun benyttes i forbindelse med kursister, der er fremsøgt via dette faneblad (eventuelt efter en gen-fremsøgning fra fanebladet "Varselregistrering").

 

 

Man kan kun vælge mellem de varsler, hvis grænser på forhånd er defineret i systemdelen. Disse varsler knytter sig til modulernes fagkoder. Derudover kan man vælge institution (der kan kun varsles for én afdeling ad gangen), og man kan supplere med yderligere filtre.

 

Ikke holdtyper

Hvis skolen har hold, som ønskes undtaget i forbindelse med varsling, kan man definere en holdtype og angive denne i feltet ved "Ikke hold af typen". I eksemplet herover er angivet holdtypen ejvarsel. Der kan godt angives flere holdtyper, og hold med blot en enkelt af de nævnte holdtyper vil så blive undtaget.

 

Kun holdtyper

Det er muligt at angive, at kun moduler med bestemte holdtyper skal med i udvalget. I eksemplet herover er angivet, at man kun ønsker medtaget hold, der både har typen jan13 (som fx kunne bruges for alle hold, der oprettes i januar 2012) og typen EKS (som fx kunne bruges til at angive, at de er knyttet til den bestemte studievejleder, der har initialerne EKS).

 

Tilskud

Kursister kan filtreres, så man kun varsler kursister med bestemte tilskudsmærker, fx SU16, SU17, SU23, ...  Hvis man kun taster fx SU, medtages alle kursister med tilskudskoder, der begynder med SU.

 

Kun kursisttyper

Man kan desuden angive, at man kun ønsker at fremsøge kursister, der har en bestemt kursisttype. Anfører man for eksempel c, fremsøges kun hf-e-kursister fra de udvalgte moduler, og anfører man for eksempel d, fremsøges kun gsk-kursister fra de udvalgte moduler. Man kan også her angive flere typer, men idet kursister kun sjældent har flere kursisttyper, har vi her valgt at tolke flere nævnte kursisttyper, som om man ønsker kursister, der blot har enten den ene type eller den anden, eller begge. I eksemplet ovenfor er nævnt både c og d, og søgningen vil derfor kunne give en blanding af hf-e-kursister og gsk-kursister.

 

Medtag ikke:

Desuden kan man markere tjekbokse for at udelade kursister med (eller uden) bestemte sagstyper:

 

Markering ved

Bevirker undtagelse af kursister, der opfylder:

Kursister der er fritaget for at blive varslet (enten på samme modul eller på alle moduler)

Kursisten har en åben sag af typen Varslingsfritagelse på netop det modul, der ville have bevirket, at kursisten skulle tages med i listen

Kursister der er markeret som studieaktive (enten på samme modul eller på alle moduler)

Kursisten har en åben sag af typen Studieaktiv på netop det modul, der ville have bevirket, at kursisten skulle tages med i listen

Kursister som har en aftale på samme modul (enten på samme modul eller på alle moduler)

Kursisten har en åben sag af typen Aftale på netop det modul, der ville have bevirket, at kursisten skulle tages med i listen

Kursister med GULT varsel på samme modul

Kursisten har en åben sag af typen Gult varsel, som er knyttet til netop det modul, der ville have bevirket, at kursisten skulle tages med i listen

Kursister med RØDT varsel på samme modul

Kursisten har en åben sag af typen Rødt varsel, som er knyttet til netop det modul, der ville have bevirket, at kursisten skulle tages med i listen

Kursister uden GULT varsel på samme modul

Kursisten har ikke en åben sag af typen Gult varsel, som er knyttet til netop det modul, der ville have bevirket, at kursisten skulle tages med i listen

Kursister uden RØDT varsel på samme modul

Kursisten har ikke en åben sag af typen Rødt varsel, som er knyttet til netop det modul, der ville have bevirket, at kursisten skulle tages med i listen

Kursister med GULT eller RØDT varsel på et vilkårligt modul

Kursisten har en åben sag af typen Gult varsel eller Rødt varsel - uanset modul.

 

 

Søgningen starter, når du taster Enter i et tekstfelt, eller når du vælger søgeknappen.

 

 


Frafald

Formålet med søgninger på fanebladet Frafald er at finde kursister med særlige fraværsmønstre, der tyder på, at de enten slet ikke er startet på uddannelsen eller måske er faldet fra. Søgningen ser på datoer - der er altså ikke forskel på, om undervisningen på en dag er lagt som 1 skemabrik eller flere (bortset fra muligheden for at fravælge moduler ved at angive et minimumsantal for afviklede skemabrikker). Dette er samme synsvinkel, som bruges på fanebladet Lektionsfremmøde, hvor rød farve markerer fuldt fravær, mens grøn farve markerer, at kursisten overhovedet er mødt frem.

 

Disse søgninger arbejder uden om de data, der er opsamlet i fraværsdatavarehuset ved den natlige kørsel "Fraværsberegning". I stedet går de direkte ind i alle de skemabrikker, der udvælges, og kontrollerer hver enkelt kursists fravær og sagsmappe, og det er derfor muligt at komme til at indrette søgningen, så den tager lang tid. Bemærk: Søgningen udelukker skemabrikker, hvor der endnu ikke er registreret fravær/tilstedeværelse.

 

 

 

 

Perioden:

Her udvælger du den tidsramme, skemabrikkerne skal ligge i.

 

 

De fire kriterier

Hvad betyder de fire kriterier for, om en kursist optræder i listen efter søgningen:

 

  • ikke er mødt de første xx undervisningsdage
    Kursisten er tilmeldt et modul, hvor der i den valgte periode er afviklet undervisning på mindst xx datoer, og hvor kursisten er registreret helt fraværende på de første xx af disse
  • ikke er mødt de seneste xx undervisningsdage
    Kursisten er tilmeldt et modul, hvor der i den valgte periode er afviklet undervisning på mindst xx datoer, og hvor kursisten er registreret helt fraværende på de seneste xx af disse
  • højst er mødt xx undervisningsdage
    Kursisten er tilmeldt et modul, hvor der i den valgte periode er afviklet undervisning på mindst xx datoer, og hvor kursisten er registreret tilstedeværende på højst xx af disse
  • har været fraværende mindst xx undervisningsdage i træk
    Kursisten er tilmeldt et modul, hvor der i den valgte periode er afviklet undervisning på mindst xx datoer, og hvor kursisten er registreret helt fraværende på de mindst xx af disse i træk

 

 

Afgrænsning af moduler

Fremsøgningen kan kun foretages for én afdeling og én fagtype ad gangen. Du kan desuden fravælge moduler, hvor undervisningen lige er begyndt. Det gør du ved at angive et mindste antal for afviklede skemabrikker på modulet.

 

 

Afgrænsning af kursister

Her kan man angive, at bestemte ikke afsluttede sagsakter i kursistens sagsmappe skal kunne forhindre, at kursisten udvælges ved søgningen.

 

 

 

I forbindelse med denne søgning (og kun her) er det muligt at benytte værktøjet "Registrer udmeldelse", som lægger en sagsakt af typen Udmeldelse i sagsmappen på alle kursister i listen. Derved bliver det muligt at udmelde de pågældende kursister i LUDUS ved hjælp af menuvalget Kursist >> Udmeld kursister efter varsling, der giver en liste med netop de kursister, der har sager af denne type i sagsmappen.

 

 

 

Søgningen starter, når du taster Enter i et tekstfelt, eller når du vælger søgeknappen.

 

 

 


Fravær

På denne fane kan man fremsøge kursister ud fra deres fraværsprocenter. Der kan vælges at se på fravær i forhold til enkeltmoduler eller samlet for kursisten, og der kan skelnes mellem den almindelige undervisning og skriftlige opgaver.

 

 

Eksempel 1: Find kursister, der alt i alt har mindst 15 % fravær fra de afviklede timer:

 

 

 

Eksempel 2: Find kursister, der på et af deres moduler mangler skriftlige opgaver svarende til mellem 10 og 30 % af modulets norm for skriftligt arbejde.

 

 

 

Eksempel 3: Find kursister, der alt i alt har mindst 13 % fravær fra de afviklede timer, eller som på et modul har mindst 20 % fravær fra de afviklede timer.

 

 

 

Søgningen starter, når du taster Enter i et tekstfelt, eller når du vælger søgeknappen.

 

 


Varselregistrering

Denne fane bruges til at genfinde de kursister, som man har dannet et varsel for, inden man kan registrere deres varsler under varselgrænser. Dannede og endnu ikke registrerede varsler vises i en liste, og man vælger det ene.

 

 

 

Søgningen starter, når du vælger en af radioknapperne.

 

 


Sager

Dette faneblad benyttes til at finde sagsakter, som ikke er afsluttede. Man kan angive typen af sagsakter, man ønsker at finde, og man kan afgrænse de moduler, sagsakterne skal have tilknytning til. Denne fane er under ændring på grund af de uhensigtsmæssige overskrifter, som antyder, at man kan fremsøge på basis af  lukkede sagsakter. Det kan man ikke.

 

 

 

Du vælger en sagstype ved at sætte en vinge i et af felterne ud for sagsakten.

 

 

  Hvis du sætter vinge i Udløbet (og kun der), bliver der fremsøgt kursister, som har udløbne sagsakter af den valgte type. Afsluttede sagsakter har ingen indflydelse.
  Hvis du sætter vinge i Åben (og kun der), bliver der fremsøgt kursister, som har sagsakter af den valgte type, uanset om de er udløbne eller ej. Afsluttede sagsakter har ingen indflydelse.
  Hvis du sætter vinge i både Åben og Udløbet, får du nøjagtig samme fremsøgning, som hvis du kun havde vinge i Åben (idet Åben i forvejen medtager udløbne sagsakter).

 

 

Søgningen starter, når du vælger søgeknappen.

 

 


STX kontrol

Dette faneblad kan benyttes til at finde elever med uddannelse stx (3009), hvis fag vurderes til ikke at opfylde kravene til en fuld studentereksamen. Søgningen kan benyttes som en hjælp i forbindelse med vurderingen af, om elevernes valgfag er tilstrækkelige, men manglende fremsøgning af en elev må ikke betragtes som en garanti for, at alle krav er opfyldt.

 

Du kan vælge kun at fremsøge elever på et bestemt trin:

 

 

Søgningen starter, når du vælger søgeknappen.

 

Resultatet af søgningen er en liste med de elever på de valgte trin, hvis fag vurderes at mangle at overholde en eller flere af de indbyggede regler. Hvilke regler, den enkelte elevs fag mangler at opfylde, vil fremgå af elevens faneblad STX kontrol (se de mulige meddelelser nedenfor)

 

Der valideres på karakterprotokol, aflagte prøver, eksamenstilmeldinger og eksterne karakterer.

 

Der kontrolleres i forhold til STX bekendtgørelse 692 § 7, 9, 11, 27, 28 og 29 - dog ikke for flerfaglige prøver.

 

 

Bemærk, at der bruges en underliggende "regelmotor", som ikke kan benytte de danske bogstaver æ, ø og å. Derfor ser nogle af meddelelserne underlige ud. Følgende meddelelser kan blive vist:

 

paragraf 7 - det samlede antal blokke skal vaere mindst 25

paragraf 7 - mindst 4 fag paa A-niveau

paragraf 7 - mindst 18 blokke paa A- og B-niveau

paragraf 9 - uddannelsen skal indeholde et 2. fremmedsprog

paragraf 9 - uddannelsen skal indeholde dansk paa A-niveau

paragraf 9 - uddannelsen skal indeholde engelsk paa mindst B-niveau

paragraf 9 - uddannelsen skal indeholde historie paa A-niveau

paragraf 9 - uddannelsen skal indeholde oldtidskundskab paa C-niveau (eller graesk paa A-niveau)

paragraf 9 - uddannelsen skal indeholde fysik paa mindst C-niveau

paragraf 9 - uddannelsen skal indeholde idraet paa mindst C-niveau

paragraf 9 - uddannelsen skal indeholde et kunstnerisk fag (billedkunst, dramatik, mediefag eller musik) paa mindst C-niveau

paragraf 9 - uddannelsen skal indeholde matematik paa mindst C-niveau

paragraf 9 - uddannelsen skal indeholde religion paa mindst C-niveau

paragraf 9 - uddannelsen skal indeholde samfundsfag paa mindst C-niveau

paragraf 9 - uddannelsen skal indeholde mindst to af fagene biologi, kemi og naturgeografi paa mindst C-niveau

paragraf 9 - uddannelsen skal indeholde mindst et af fagene biologi, engelsk, fransk fortsaettersprog, fysik, graesk, kemi, latin, matematik eller tysk fortsaettersprog paa A-niveau

paragraf 9 - elever, der har to fremmedsprog, skal afslutte mindst et af fagene biologi, fysik, kemi eller naturgeografi paa mindst B-niveau

paragraf 9 - elever, der har tre fremmedsprog, skal afslutte mindst et af fagene biologi, fysik, kemi, matematik eller naturgeografi paa mindst B-niveau

paragraf 9 - elever, der har fire fremmedsprog, skal afslutte mindst et af fagene biologi, fysik eller kemi paa mindst B-niveau

paragraf 11 - 2. fremmedsprog er et fortsaettersprog paa mindst B-niveau eller et begyndersprog paa A-niveau

paragraf 27 - elever, der har engelsk B, fortsaettersprog B og to begyndersprog, dog ikke graesk, paa A-niveau, skal have et yderligere valgfag paa C-niveau

paragraf 27 - Elever, der har engelsk B eller A, er fortsaettersprog B eller A, et begyndersprog, dog ikke latin, paa A-niveau og latin paa mindst C-niveau, skal have et yderligere valgfag paa C-niveau

paragraf 28 - Elever med tre fremmedsprog, hvoraf mindst to er paa A-niveau, kan erstatte et valgfag, som haever et fag paa C-niveau til B-niveau, med to valgfag paa C-niveau, hvoraf det ene er latin C